Workshop Σύκο + Λωτό + Κίτρινο Ακτινίδιο

Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Περίπτερο 13 / Special Events Area

ΤΟ ΣΥΚΟ ΣΤΗ FRESKON

Η Freskon φέρνει φέτος στο προσκήνιο τα σύκα με ένα workshop καλλιεργητικών και εμπορικών συζητήσεων με την οργανωτική επιμέλεια των Φρουτονέων.

Το σύκο αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές φρούτο, το οποίο όμως δεν έχει λάβει την προσοχή που του πρέπει από το marketing και τις εμπορικές δομές αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας. Το workshop θα επικεντρωθεί στη βιώσιμη ανάπτυξη της καλλιέργειας σύκων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με έμφαση στις προοπτικές επέκτασης της παραγωγής και της εμπορίας τους.

Οι πτυχές του workshop

  • Οι νέες ποικιλίες που έχουν προσαρμοστεί στις ελληνικές και διεθνείς κλιματολογικές συνθήκες
  • Η διαχείριση των φυσικών πόρων για την αύξηση της παραγωγικότητας
  • Οι προκλήσεις της εμπορίας των σύκων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές
  • Η προώθηση της ελληνικής παραγωγής στο εξωτερικό

Επαγγελματίες του χώρου θα παρουσιάσουν τις σύγχρονες τάσεις στην καλλιέργεια, τις καλύτερες πρακτικές για την παραγωγή υψηλής ποιότητας καρπών, καθώς και τις στρατηγικές που αφορούν τη συσκευασία και την παράταση της διάρκειας ζωής του προϊόντος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις απαιτήσεις των διεθνών αγορών.

Σημ. Το ακριβές πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο.

ΟΙ «ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ» ΤΟΥ ΛΩΤΟΥ

Η Freskon 2025 θα ανεβάσει στο βήμα το λωτό και θα δώσει απαντήσεις σε όλες τις προκλήσεις της καλλιέργειας, της μετασυλλεκτικής επεξεργασίας και της αγοράς. Στα πλαίσια της προώθησης των εναλλακτικών καλλιεργειών που στο εξωτερικό διαπρέπουν, αλλά στη χώρα μας είναι ήσσονος σημασίας, θα διοργανωθεί ειδικό forum για το λωτό, με την οργανωτική επιμέλεια των Φρουτονέων, στο οποίο θα παρευρεθούν σημαντικά εμπορικά στελέχη του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κορυφαίο από τα στελέχη, θα είναι ο επικεφαλής της σημαντικότερης ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, κ. Pascual Prats, από την Asociación Española de Kaki.

Σημ. Το ακριβές πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο.

WORKSHOP ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

Παίρνοντας τη σκυτάλη από το πολύ επιτυχημένο περσινό workshop για το ακτινίδιο, φέτος στη σκηνή της Διεθνούς Έκθεσης Φρούτων και Λαχανικών Freskon θα δοθεί έμφαση στο νέο πρωταγωνιστή της παγκόσμιας βιομηχανίας, το κίτρινο ακτινίδιο, που πλέον κάνει βήματα ανάπτυξης και στη χώρα μας. Βέβαια, για να πατήσει γερά χρειάζεται γνώση, την οποία θα προσφέρει το εξειδικευμένο σε αυτό το προϊόν workshop της Freskon, που θα διεξαχθεί στις 12 Απριλίου. 

Τα κίτρινα ακτινίδια, με την ξεχωριστή τους γεύση και τα ιδιαίτερα θρεπτικά τους χαρακτηριστικά, αποτελούν ένα προϊόν με μεγάλη δυναμική. Το workshop για τα κίτρινα ακτινίδια θα εστιάσει σε ποικιλίες που προσαρμόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα, στις τεχνικές φύτευσης, καθώς και στις πρακτικές καλλιέργειας που διασφαλίζουν μία υγιή και υψηλής ποιότητας παραγωγή.

Ταυτόχρονα, το workshop θα προσφέρει πρακτικές συμβουλές για τη βελτίωση της απόδοσης των φυτειών, τη χρήση της τεχνολογίας για την πρόληψη και διαχείριση ασθενειών, αλλά και τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους συγκομιδής και αποθήκευσης.
Επιπλέον, θα συζητηθούν οι εμπορικές προοπτικές του κίτρινου ακτινιδίου, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις διεθνείς αγορές. ενώ θα δοθεί έμφαση στη σημασία της ποιοτικής πιστοποίησης, η οποία ανοίγει δρόμους για εξαγωγές και καλύτερες τιμές.

Οι ομιλητές

Κύριος ομιλητής σε αυτό workshop θα είναι ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Μολασιώτης, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα στην Νέα Ζηλανδία και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις τεχνικές, καλλιέργειας, συγκομιδής και αποθήκευσης του κίτρινου ακτινιδίου που ακολουθούν οι Νεοζηλανδοί και τις οποίες θα μας παρουσιάσει στην αρχή αυτής της ενότητας. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η συζήτηση μεταξύ του κ. Μολασιώτη, του εκδότη του περιοδικού ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ κ. Ορφανού Τάκη, και του συντάκτη του περιοδικού κ. Φώτη Καραμπέτσου, οι οποίοι θα θέσουν στον κ. Μολασιώτη ερωτήσεις με σκοπό να αναλυθούν οι προοπτικές καλλιέργειας αυτού του προϊόντος.

Flavia Succi

Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα της Zespri

Η Flavia Succi έχει πτυχίο, διδακτορικό και μεταδιδακτορική έρευνα στις Γεωπονικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Ιταλία). Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα για περίπου 11 χρόνια με υποτροφίες, συμμετέχοντας σε διάφορα διεθνή εργαστήρια, σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με θέματα πομολογίας. Εργάστηκε ως ερευνητική σύμβουλος για ορισμένες ιταλικές Ενώσεις Έρευνας και Ανάπτυξης καθώς και για την Ιταλική Ένωση Καλλιεργητών. Συνεργάστηκε με την Check Fruit, εργαζόμενη και συντονίζοντας δραστηριότητες ποιοτικού ελέγχου προϊόντων και συστημάτων σε αγροκτήματα και εταιρείες στην Ιταλία. Από το 2000 έως το 2003 εργάστηκε ως Τεχνική Διευθύντρια για την περιοχή της Ιταλίας στη Zespri. Στη συνέχεια, ανέλαβε τη θέση της Διευθύντριας Ποιοτικού Ελέγχου στη Chiquita Italia. Διετέλεσε Τεχνική Διευθύντρια για την περιοχή της Ιταλίας στην Agrofresh για 6 χρόνια. Από το 2018 εργάζεται στη Zespri και είναι επί του παρόντος Επικεφαλής του Τομέα Ευρώπης στη Zespri. Είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Γεωπόνων της επαρχίας Ραβέννα. Ειδικεύεται σε διάφορα θέματα φυσιολογίας και πομολογίας, όπως το περιβάλλον, οι ρυθμιστές ανάπτυξης, η δραστηριότητα των φυτωρίων, το κλάδεμα, το αραίωμα, τα συστήματα εκπαίδευσης δέντρων, η ανθοφορία, η διαχείριση μετά τη συγκομιδή και οι τεχνολογίες αποθήκευσης. Έχει ασχοληθεί με την εφαρμογή ποιοτικού ελέγχου για τον διαχωρισμό και τη διαχείριση των προμηθευτών φρούτων.

Υποστηρικτές

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Θέλετε να γίνετε εκθέτης;

Ελάτε να συζητήσουμε μαζί την παρουσία σας στην έκθεση

Freskon!

FRESKON
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.